Når kan en ektefelle holde felles bolig utenfor deling ved skilsmisse? Det var temaet i en fersk dom fra lagmannsretten, der mannen fikk medhold i at han ikke måtte dele verdien av boligen med eks-konen.

Ny praktisk dom om skjevdeling av felles bolig

Agder lagmannsrett avsa den 16.05.14 en grundig dom som er klargjørende for retten til å holde ektefellers felles bolig utenfor deling ved opphør av ekteskap.

Retten til å holde verdier som en ektefelle hadde før ekteskapet ble inngått utenfor deling omtales som skjevdeling og følger av lov om ekteskap § 59.  Om det foreligger rett til skjevdeling beror på en konkret vurdering i hver enkelt sak.

Agder lagmannsrett foretar i den aktuelle dommen en grundig og konkret vurdering vedrørende retten til skjevdeling av felles bolig, som ektefellene anskaffet før de giftet seg og bodde i frem til ekteskapet opphørte.

Lagmannsretten foretar først en konkret vurdering om den ene ektefellen, i dette tilfellet kvinnen, har blitt sameier av boligen forut for ekteskapet ved direkte bidrag når boligen ble ervervet. Boligen ble finansiert dels med lån som partene tok opp i fellesskap og egenkapital fra mannen.

Lagmannsretten vektlegger at det var mannen som stod som avtalepart på kjøpekontrakten, utover den lånefinansierte delen stod han også for alle omkostninger ved ervervet og det var han som betjente rentene på lånet.  Lagmannsretten konkluderer med at kvinnens bidrag ikke var tilstrekkelige til at hun kan betraktes som sameier av boligen.

Deretter foretar lagmannsretten en vurdering av om kvinnen likevel kan ha blitt sameier ved indirekte bidrag under samlivet.

Kvinnen var hjemmeværende under hele samlivet. Lagmannsretten vektlegger at ektefellenes felles barn har hatt full barnehageplass, samt at kvinnens valg om å være hjemmeværende var selvvalgt og finner det ikke sannsynliggjort at det foreligger forhold som har gjort det nødvendig for henne å være hjemmeværende av hensynet til omsorgsoppgaver i hjemmet, ektemannens arbeidsforhold eller annet.

Lagmannsretten fastslår at siden arten og omfanget av kvinnens innsats ikke har gått utover hennes andel av hjemmearbeid eller forbruksutgifter, så har hun ikke ved indirekte bidrag blitt sameier av boligen.

Lagmannsretten konkluderer deretter – etter en grundig og konkret vurdering – med at kvinnen verken ved direkte eller indirekte bidrag har blitt sameier i partenes felles bolig og kom til at mannen kunne skjevdele nettoverdien av boligen.

 

Dommen er publisert i sin helhet på nettsiden skilsmisse.com. (Ekstern lenke)